divendres, 24 de novembre del 2017

DIA INTERNACIONAL PER L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

Des de la UGT de Catalunya, davant un nou 25 de Novembre manifestem, un cop més, el més ferm rebuig davant la violència masclista. Ens enfrontem a una sagnant realitat en la què el número d’assassinats al 2016 van ser 44 a l’Estat espanyol, 8 dels quals es van produir a Catalunya. Les xifres del 2017, encara inacabat, són les mateixes tant a Espanya com a Catalunya: al 2017, 44 dones han estat assassinades aEspanya, 8 de les quals a Catalunya.

Denunciem que al 2016 es van enregistrar 12.152 denúncies per violència de gènere a Catalunya. Durant el primer semestre de 2017 ja s’han enregistrat un total de 11.642 denúncies, un 21,25% més que al mateix període de l’any anterior.

Reclamem un major compromís dels poders públics, administracions i institucions així com de la societat en el seu conjunt, per l'eliminació de aquesta xacra social que té les seves arrels en la desigualtat de les relacions de poder entre dones i homes.

Les retallades en drets socials i de despesa pública durant els darrers anys han suposat un retrocés importantíssim en el desenvolupament de les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència masclista.

Denunciem les formes de violència de gènere més generalitzades i a la vegada més ocultes, en l’àmbit laboral: l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe. Constatem que encara són poques les empreses que disposen d’un protocol de prevenció i actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa

Evidenciem la problemàtica de les treballadores que pateixen violència masclista en la parella i defensem una major efectivitat dels seus drets laborals, econòmics i de la Seguretat
Social. Resulta alarmant l’escàs ús de prestacions i drets laborals que en fan les dones víctimes de violència i l’insuficient desenvolupament de mesures per a la contractació i foment de l’ocupació.

A Catalunya, al 2017 tan sols es van efectuar 45 contractes bonificats a dones víctimes de violència de gènere.

Condemnem la violència, agressions, explotació i assetjament sexual que pateixen dones i nenes refugiades durant totes les etapes del seu viatge, també en territori europeu. Instem a
les autoritats i organismes responsables a actuar contra tot tipus de violència, explotació sexual, exclusió i feminització de la pobresa.

Per tot això, la UGT de Catalunya insta a:

Negociar clàusules d’igualtat, prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a tots els convenis col·lectius de tots àmbits i sectors.

Introduir protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a les empreses.

Intensificar la sensibilització contra la discriminació i la violència masclista mitjançant formació específica per a qui negocia convenis col•lectius i plans d’igualtat, tant a l’àmbit sindical com empresarial.

Introduir a la negociació col•lectiva garanties de protecció laboral per a les dones víctimes de violència masclista.

Garantir que les situacions derivades de violència masclista, com absències del lloc de treball o baixes mèdiques, no representin cap pèrdua econòmica per a les treballadores.

Negociar protocols d’actuació i mesures de protecció específiques dels drets laborals per a les treballadores víctimes de violència masclista que no hagin denunciat al seu agressor.

Establir canals de col·laboració amb les administracions públiques, les empreses i les entitats socials que ajudin a millorar la difusió de mesures, drets i serveis dirigits a les dones víctimes de violència masclista.

Instem les treballadores i treballadors i el conjunt de la societat a participar en els diferents actes i manifestacions organitzats al voltant del 25 de
novembre, per a manifestar el nostre compromís amb la eradicació de la violència masclista.

Manifestació unitària
 
Fem crida també a participar a la manifestació unitària que tindrà lloc el mateix 25 de novembre a les 18.00h a Plaça Universitat.
 
El lloc de trobada per a la UGT de Catalunya serà la sortida del metro Universitat, a la mateixa plaça.

Lluitem per a tu!


Potser també t'interesa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...