dilluns, 25 de maig del 2020

UAB: la Universitat malalta d’una pandèmia que NO es diu Covid19





El peligro de los reinos de Taifas en las organizaciones


França, s.XVII. El país està sota el govern de Lluis XIII, però Lluis XIII està en mans d’Armand du Plessis, més conegut com el Cardenal Richelieu. No és el primer cop i no serà l’últim que la història ens proporcionarà, persones al càrrec d’institucions que sucumbeixen a les pressions dels seus Armand du Plessis particulars  n’hem vist i en veurem tota la vida. La UAB també n’està afectada.

Aquests dies diferents delegats sindicals de la secció d’UGT hem assistit amb sorpresa i preocupació a diverses reunions per elaborar el pla de des confinament de la UAB. De fet, encara recordem amb estupor la última reunió amb la Rectora a on se’ns deia que “l’Autònoma no tancaria perquè això era poc més que una grip”. Això va ser el mateix 13 de març. Hores més tard, a la nit, el President del Govern d’Espanya decretava l’estat d’alarma i un confinament sense precedents a la història ja no del país, sinó de tot el món.
Però lluny d’aprendre d’aquest exemple, i lluny de tenir la intenció de liderar el des confinament d’una manera exemplar que es regeixi sobretot per paràmetres sanitaris, els delegats d’UGT hem hagut de veure com la UAB torna a anar tard i malament.

En els primers documents de l’esborrany, vam haver de llegir que seria la Unitat de RRLL qui decidiria la aptitud dels treballadors per a la seva reincorporació, qui decidiria si són o no població de risc. Afortunadament, hi érem allà per esmenar-ho.
Vam haver de llegir que no calien gels hidroalcohòlics i que la mesura de neteja seria aigua i sabó, és a dir, aglomerar a tothom als lavabos cada cop que toquessin un document d’un usuari, un telèfon compartit, una clau de laboratori…afortunadament hi érem allà per esmenar-ho.
Vam haver de sentir com l’àrea de Prevenció repetia que les mascaretes no havien de ser obligatòries i com reunió darrera reunió ens ho ratificava el Gerent, el Vicegerent de PAS, el Cap de l’Àrea…i tal i com va passar el 14 de març, aquí torna a haver de sortir hores més tard el President del Govern Espanyol per donar directrius una mica més estrictes sobre aquest tema.

La UAB PODIA prendre decisions més fermes en quant a seguretat. Però si ningú no la obliga, prefereix no fer-ho.
Perquè la UAB no està fent les coses guiada pel que realment fora més adient, sinó pel que poden assumir dintre d’allò que volen fer. I el que volen fer ve dictat per les pressions d’alguns quants “cardenals” que veuen com el més imprescindible són les seves activitats investigadores, posi això en rics a qui posi.

Perquè la UAB té un servei de prevenció de riscos al que pràcticament volen per poder justificar davant la llei que es fan les coses de manera correcta, però sempre sota el Consell del gabinet jurídic, és a dir, dels experts en conseqüències legals, i no dels experts en epidemiologia o virologia.
Experts que, per cert, estan en NOMINA de la UAB, però aquesta no s’ha dignat a consultar a cap dels investigadors de la seva Unitat Docent de Vall d’Hebron que estan liderant la investigació sobre covid i assessorant a la Generalitat, repetim, tot i estar en nòmina. Total, què en saben els viròlegs! tal i com ens va dir el Vicerector de PAS, no són les persones que més saben de com es comporta un virus!
Potser és cert i la resta del món que els ho està consultant tot s’equivoca…o potser és que tot això no importa, qui sóc jo per saber-ho!

No, el que importa és que Richelieu tingui la seva guerra contra els anglesos.
I prova d’això és la absoluta manca de respecte per les negociacions amb els agents socials. Som moltes les persones que ens hem implicat i estem donant moltes idees per poder fer la des escalada tot minimitzant les conseqüències d’un possible rebrot del que tant parlen els experts. Aquests als que la UAB no consulta, és clar, perquè ells no en saben.
I el que estem vivint és com el contingut d’hores de reunions, que haurien de mantenir-se en sigil fins arribar al final de les negociacions, estan en boca de tots els acòlits de la cort i algun monjo despistat, que es dediquen a enviar mails i what’s apps als treballadors parlant d’una tornada que no només està encara en fase teòrica, sinó que no són ells qui han de donar aquestes instruccions.

Des d’UGT hem demanat reiteradament dues coses: que ens diguin quines són les tasques imprescindibles per tal que tothom les tingui clares i a ningú no se li escapi que el que fa és el correcte, perquè no volem mariners intrèpids a contracorrent sinó que el vaixell remi alhora; i sobretot, una política de comunicació UNICA, clara i definida, i no mails i what’s apps de qui sap qui que ha sentit qui sap què. Una comunicació dels autèntics responsables de la institució a on s’expliqui com funciona el protocol i com s’han de produir les autoritzacions.

Lamentablement a hores d’ara estan havent persones que es reincorporen i encara ni s’han enterat de que han de ser catalogades per la Unitat de Salut Laboral com a “aptes, aptes amb restriccions o no aptes” o encara pitjor: els han dit que com que estan desbordats al SAS, entrin als edificis sense la autorització prèvia perquè algú troba que aquesta manera de fer les coses és acceptable per als seus interessos.

I així anem.


La política de la UAB ja es sap, és la dels fets consumats. La del “anem tirant, cop de peu i cap endavant, i si després algú ens fa recular ja ho farem, però de mentrestant, si cola, cola”
Només que ara el “si cola” és un risc sanitari per a tota la població. Perquè ja hem vist com actua i es propaga el virus. El que passa és que la UAB està afectada d’un altre virus, una altra pandèmia que lamentablement no té vacuna ni retro virals ni curació possible. El virus del nepotisme en un govern de Regnes de Taifes.

Potser també t'interesa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...