dijous, 2 de juliol del 2020

Com deia el Josep Vicenç Marqués, "No és natural!"




Marques , Josep Vincent - No es natural
Ho deia en Josep Vicenç Marqués al seu famós llibre: “No és natural”.
I és aquest el problema. La diferència entre el que és “normal” i el que és “natural” a vegades és tan subtil que se’ns oblida que naturalitzem les coses quan es produeixen tantes vegades que es converteixen en normals...però no són naturals. I ara, en aquest temps en que la paraula “normalitat” ha cobrat un “nou sentit”, potser és l’hora de recordar el que és natural i el que no.
I és per això que la Secció Sindical d’UGT s’ha “plantat”, per donar veu a la naturalitat i abandonar la senda de la “normalitat”...perquè aquesta “normalitat” (o “nova normalitat”) no és la nostra.

Potser ens estem equivocant, només el temps ho dirà, però quan fas el que creus que és el correcte, difícilment te’n penediràs.
Així és la vida política a la UAB.
Les coses passen. Passen tantes vegades que es “normalitzen” al punt de “naturalitzar-se”. I així és com moltes vegades ens trobem els agents socials, ficats dintre d’una espiral de estranya normalitat en la que al final donem per natural el fet que les coses es fan així perquè són “normals”.
Tan bon punt es va a començar a parlar de “Fases de desconfinament”, la UAB va constituir una anomenada “Comissió de seguiment del pla de desconfinament”, a la que hem estat assistint des del començament un representant de cada organisme de pas i de pdi per part de cada secció sindical i els delegats de prevenció de cada organisme de representació també; juntament amb la Gerència, Vicerectorats i àrea de PAS i PDI.
Les reunions es produïen més aviat per recollir queixes i impressions, però després (a banda d’allargar els temps d’entrada a la següent fase) realment no hi havia canvis significatius en les propostes inicials.
 Poc a poc el que s’ha deixat veure és que la institució el que necessita és poder dir que “s’ha assegut a negociar amb els sindicats”, però poc importa si realment s’arriba a acords o no.
Per anar fent via sense atendre a les nostres peticions (que no demandes) no els cal que seiem a escalfar cadires.
Només ens volen a aquestes reunions per justificar que les seves accions, que bàsicament estan a la línia de flotació de la legalitat i ni un pas més enllà en matèria preventiva, eren de consens i d’aquesta manera garantir-se que els sindicats no posarien problemes, és a dir, tenir-nos calladets.
I FINS AQUI HA ARRIBAT LA UGT.
Després d’un intens debat, perquè no volíem que semblés que deixem als nostres companys a la seva sort, vam entendre que és encara pitjor “acompanyar-los al cadafals”.
I és per això que finalment dimecres vam decidir no participar més d’aquest teatre.
Hem hagut d’escoltar que els sindicats ho estem endarrerint tot perquè el pas no vol tornar a treballar!
Haurem de sentir que demanem coses absurdes.
Perquè ningú no us vengui la moto anem a dir-ho ben clar. UGT ha demanat des de la primera reunió bàsicament 3 coses:
1.- una línia de comandament clara, concisa i única. És a dir, que les decisions que es prenen en matèria de seguretat i de tornada a la feina presencial siguin comunicades per igual a tothom des d’un estament clar, i no des de la rumorologia, les trucades i wassaps personals dels comandaments intermitjos o el que és encara pitjor, decisions contradictòries. Ens van dir que preníen nota.
2.- un ràport de les fases, perquè ens sembla obvi que no podem donar per bona una fase i passar a la següent si no tenim un ràport d’incidències i solucions, per saber el que s’ha fet bé i el que s’ha fet malament i cal corregir a la següent fase. Ens van dir que prenien nota.
3.- una política clara sobre el que són els serveis presencials essencials i els serveis mínims, perquè tot i que van dir que els serveis oberts des del moment zero serien tractats com a mínims, ara diuen que son “essencials”, és a dir, a la “patera” ara li diem “cayuco” i llestos.
Vam denunciar que els companys que han hagut d’anar a treballar al campus des del primer dia de la pandèmia no han tingut tampoc cap tractament de aptitud des del SAS i que la seva presencialitat ha anat canviant de fase molt abans fins i tot que la resta de gent. Ens van dir que prenien nota.
Se’ls deu haver perdut el post-it!
Quan una vegada darrera una altra et deixes sentir les mateixes coses, al final les dones per normals. La inoperància (política, no pas tècnica) de la UAB és una cosa ja “normal” i segurament la “nova normalitat” només tindrà de “normal” que tot continuarà essent tan inoperatiu com sempre.
Però el que a la UGT tenim clar és que el fet que sigui ho “normal” que les coses es facin malament no vol dir que sigui “natural”, com deia el Marqués, i per tant, en algun moment,  hem de trencar la “normalitat” d’anar tirant cop de peu endavant amb situacions amb les que no combreguem només perquè s’ha convertit en ho “normal”, i que precisament perquè les considerem una manca de respecte cap a tots aquells qui representem hem de dir ben clar que “fer el que s’ha de fer sí és natural”!

Potser també t'interesa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...